Пенко Гелев – интервю

Остава по-малко от седмица до излизането на най-големия български комикс албум, издаван някога – “Над Дъгата 2”. Всеки ден на страницата на блога ще ми гостува по един от художниците, вдъхнали живот и енергия на този невероятен проект. Пенко Гелев е най-младият от тях и единственият от седмината, който не е рисувал за старото списание “Дъга” (1979 – 1992), макар градската легенда да шепне, че е оцветил последният епизод за щъркела Чоко и жабока Боко. При все това той е изключително талантлив, отдаден и продуктивен творец, който е участвал в безброй успешни авторски начинания (много от които в партньорство с брат му Сотир). Най-популярните сред тях са филмът “Магьосници” (1999 г.) и телевизионният сериал за деца “Приказки за физиката и астрономията” (2001 – 2007 г.). Пенко създава 22 комикс албума по класически литературни произведения за британското издателсво The Salariya Book House, които са преведени по целия свят. Блестящите му илюстрации към мултимедийния проект от 2013 г. – “Приказка за вълшебната флейта” са отличени с многобройни награди.

И така, на вашето внимание – Пенко Гелев за комиксите и художествения занаят…

Pen

Снимка – Свобода Цекова

 

1. Кой е проектът, с който най-много се гордееш досега в творческата си кариера?

Аз се вълнувам от нещата, които правя, докато ги правя. След това някак загубвам интерес и не се интересувам много много какво се случва с тях. Това не е много хубава черта на характера ми и полагам усилия да я променя, но става бавно. Харесвам доста неща, които съм правил, някои не харесвам, други бих променил или с удоволствие бих направил отново, а има и такива, за които не искам да си спомням. Но не мога да кажа, че има едно нещо, с което най-много се гордея. (Избягвам думата проект, защото не я харесвам и не възприемам работата си по този начин.) Като се замисля, май  илюстрациите към „Приказка за вълшебната флейта“ са най-известни от моите работи.

2. Какво ще ни споделиш за комикса, с който се представяш в Над Дъгата 2? Можем ли да очакваме продължение?

Харесвам го. Мисля, че в него има интересни герои,които освен това успях и да нарисувам подходящо. Нямам никаква представа дали ще направим продължение, не сме мислили за това. Но тези герои са ми интересни и бих се радвал, ако успеем да направим поне още един комикс с тях. Тамара, Гонзалес, престолонаследникът Арджун, Золтан, лейтенант Глонти – всички те са доста плътни образи и могат да бъдат развити.

3. Какво е мнението ти относно разликата между дигиталния и традиционния метод за рисуване на комикси?

За мен е все едно.

4. Какво най-много обичаш да рисуваш (природа, архитектура, фантастични същества, голи жени…) и защо?

Не мога да отговоря на този въпрос. Обичам да рисувам всичко от изброеното в него, но нямам предпочитания. Не мога да отговоря и на въпроса защо. Може би само в случая с голите жени имам смътна представа защо.

Pen - 02

5. Какво не обичаш да рисуваш и защо?

Папрат. Винаги се оплитам.

6. Когато седнеш да рисуваш, до каква степен имаш изградена представа за крайния вид на творбата си? Минаваш ли през много варианти на една и съща рисунка, преди да стигнеш до задоволителен резултат?

Обикновено имам съвсем ясна представа за крайния резултат, след което започвам да рисувам и минавам през много варианти, след това ги зарязвам всички и рисувам още варианти и накрая успявам да нарисувам, каквото съм искал, но не винаги.

Pen - 04

7. Какво е мнението ти за западния метод на рисуване на комикси, където един човек рисува с моливите, втори се занимава с туширането, а трети с цветовете?

Разбирам защо го правят, правили сме подобно нещо със Сотир и то с добър резултат, но нямам желание да съм част от такава индустрия.

8. Откъде започваш да рисуваш комикс? От първия панел на първата страница? Някъде по средата?

От първия панел на първата страница, от ляво надясно, от горе надолу, и така до последния панел на последната страница. Преди това обикновено си рисувам скици на всички страници. Аз съм подреден човек.

Pen - 03

9. По какъв проект работиш в момента и ще споделиш ли нещо за него?

В момента рисувам илюстрации за „Махабхарата“, преразказана от Жан-Клод Кариер. Ще излезе на български още тази година.

10. Има ли нещо, което винаги си искал, но все още не си имал възможността да сътвориш?

Не бих се изразил точно така, че винаги съм искал, но има неща, които ми се е искало да направя, а не съм успял досега. Но както казва Джокер във филма „Батман“, докато изрязва снимки от списания: „Толкова много работа, а толкова малко време!

11. Има ли бъдеще за българския комикс?

Определено да. Не зная дали ще е добро или лошо.

12. Какво ще пожелаеш на читателите на блога?

Достатъчно време за любов!

Pen - 05

 

Pen - 01