НАД ДЪГАТА 2

НАД ДЪГАТА 2
Авторски колектив
Премиера – 8 юни 2016 г., СБХ, ул. „Шипка“ 6; 18:00 часа
136 страници, голям формат
промоционална цена на изложбата 30 лв. / стандартна – 35 лв.

Nad Dagata 2

Колко поводи за възторг на всички, които обичат изкуството, има тази година! Ето че и художниците на легендарното списание „Дъга“ запретнаха ръкави, за да ни зарадват с нов албум, елегантно съчетаващ различни истории и стилове в най-добрите традиции на българския комикс. Няма да се опитвам да ви заблуждавам – пристрастен съм към този проект, тъй като съм вложил много труд в него и един от комиксите е по мой текст, а още няколко сценария кротко точат лиги, очаквайки звездния си миг. Моят подарък за вас е мрачното фентъзи „Дамга“, оживяло изпод четката на Петър Станимиров, първата част на което, отличено сред близо 300 оригинални творби от 30 различни държави, спечели наградата за най-добър традиционен комикс на фестивала в Белград.

Това е вторият албум от сдружението „Проект Дъга“ и смело мога да заявя, че е в пъти по-добър от първия, който до голяма степен имаше характеристиките на един спонтанен и любопитен експеримент. Това не му попречи да се разпродаде за броени дни след отпечатването си, превръщайки се в неоткриваема библиографска рядкост.

„Над Дъгата 2“ предлага по-добре развити, зрели и интересни истории. Албумът си поставя амбициозната цел хем да стигне до нов кръг читатели, хем да задоволи по-възрастните и претенциозни любители на българския комикс, които все още живеят със скъпите спомени за героичните подвизи на „Добромир“ и „Е.Л.О.“, пътешествията на „Момиченцето от Земята“, самобитните адаптации на „Островът на съкровищата“, „Властелинът на пръстените“ и много други. Същите творци отново са тук – усвоили нови техники, малко побелели, малко помъдрели, но не по-малко талантливи, стремителни и мечтаещи.

А сега нека за първи път дръпнем завесата и видим какво са ни подготвили:

ПАТЕНТ 64246
Текст и рисунки – Сотир Гелев

Разкошна антиутопична история, гарнирана с изключително свежо чувство за хумор. Сотир не се е ограничавал в разгръщането на идеите си и предлага въздействащо и ударно начало на сборника, което ще ви подтикне с удоволствие и усмивка на уста да препрочитате определени пасажи отново и отново. Общество на хора, скриващи истинската си същност зад маски на пернати, конспирация, шпиони, мафия и един саркастичен главен герой, който мрази зет си и стоически търпи изневерите на богатата си съпруга. Изненадващо е колко симпатичен ще ви стане и с каква охота ще проследите небивалиците, които го съпътстват на всяка крачка…

01 - Patent

ЕАК РАЗРУШИТЕЛЯТ
Текст – Кънчо Кожухаров
Рисунки – Евгений Йорданов

Любимият автор на „Добромир“ и „Томек“ е дотолкова ангажиран с комерсиалната си дейност в сферата на компютърните игри, че за целите на албума се е наложило да преработи история с близо 25 годишна давност. Но Евгений е такъв майстор, че дори негова скица, небрежно надраскана върху салфетка, мигновено ще добие висока колекционерска стойност. Феновете на мускулести варвари и миризливи, облечени в кожи мъже непременно ще останат очаровани от класическия комикс за атлетичния Еак, който с много дръзновение, една препаска на кръста и чифт сандали на краката громи зли корсари и поема властта над осиротяло господарство. Усилията му по пътя към успеха са пикантно овкусени с по някоя и друга отрязана глава или магийка.

02 - Eak

КРАЯТ НА БЕНКОВСКИ
Текст и рисунки – Владимир Коновалов

Трябва да видите достолепието на г-н Коновалов, за да осъзнаете каква ценност е да имаме последната му творба на страниците на албума. Тя е един мимолетен все по-рядко срещан поглед както към традицията на българския комикс, така и към миналото на България. Седем рисувани на ръка страници, които с бледи преливащи цветове изобразяват острите и аскетични лица на борците за национално освобождение и техните душмани. Добре е да му се насладите след кратка пауза, защото „Краят на Бенковски“ по мотиви от „Записки по българските въстания“ е разказ много по-различен от всичко друго в сборника.

03 - Benkovski

ЗОНА Б18
Текст – Сотир Гелев
Рисунки – Димитър Стоянов (Димо)

Зона Б18 всъщност е съвременна София след зловещ катаклизъм. Сотир и Димо предлагат една любопитна експериментална фантастика, която напомня за странно съновидение, съчетаващо добре познати места с тайнствени миражи, мутирали плъхове, диви жирафи, враждебни кукли Барби и особено агресивна каша от грис, която породена от нечия маниакална фобия, пъпли настървено из коридорите на Софийския университет. Нападайте смело!

04 - B-18

ДАМГА II
Текст – Марин Трошанов и Евгени Пройков
Рисунки– Петър Станимиров

След кратко встъпление, проследяващо доскорошните изживявания на Гелар, се хвърляме директно в действието. Ръката на самотния наемник гори белязана от тайнствената дамга, съпътстват го кошмарни видения, зад всеки ъгъл дебне заплаха и всеки приятел крие зад гърба си кинжал. Сянката на зверовете превъплъщенци тегне над света, а ръцете на Инквизицията са развързани и мечовете ѝ вилнеят на воля. Артът на Пепи е убийствен, а на страниците няма да откриете бяло петънце, защото едни картини служат за фон на други. Перипетиите довеждат Гелар до замъка на затулен в мистерия враг, но за съжаление какво го очаква вътре ще откриете в следващата книжка. Аз отдавна знам и мога само да ви споделя, че си заслужава…

05 - Damga

МИТАШКИ И НЕБЕСНАТА ДЖАДЖА
Текст и рисунки – Румен Чаушев

Комиксът на Румен е подходящ за по-младите читатели – едно носталгично намигане към приключенските филми от нашето детство в стил „Завръщане в бъдещето“. Вместо Марти Макфлай обаче си имаме Миташки от софийския квартал „Лагера“. Кулминацията на приключението с космически пропорции отвежда героите до монумента с „Камбаните“, построен в чест на детската асамблея „Знаме на мира“, който се оказва замаскиран междузвезден кораб с портал към друг свят.

06 - Mirashki 2

ТАМАРА
Текст – Сотир Гелев
Рисунки – Пенко Гелев

Тук ще бъда много пристрастен. Влюбен съм в тази малка история-бижу, която се развива на непозната пустинна планета. Влиятелни и мистериозни левитиращи мъже, които се тъпчат с плужеци, кроят подъл план за държавен преврат, подкрепени от безскруполни ловци на глави и бунтуващи се фракции на армията. Целта им е да си осигурят монопол над безценните антигравитационни кристали, които поддържат технологията за летене на превозните средства в този враждебен свят на чудовища и ренегати. Предстоят яростни преследвания, каскади и битки в отработения прецизен стил на Пенко Гелев, които ме оставиха гладен за още и още…07 - Tamara

Всички автори ще ви очакваме на специална изложба представяне, която ще се състои на 8-и юни, сряда в залата на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 от 18:00 часа. Ще се радваме да ви видим и ще раздаваме автографи на килограм.

А сега самият аз ще вляза в ролята на репортер и ще направя интервюта с колкото се може повече от звездните ни художници, неуморно работили по осъществяването на албума. Следете страницата ми за новини защото в следващите дни тя ще е много цветна.