Днешният трети март

От няколко години насам забелязвам как честването на трети март се превръща в любим повод за драматични словоблудства на два вида същества: патетичните благоговеещи фили и дръзките арогантни фоби.

От няколко години насам забелязвам как честването на трети март се превръща в любим повод за драматични словоблудства на два вида същества: патетичните благоговеещи фили и дръзките арогантни фоби. Настървеният масиран обстрел от гръмки изказвания, псевдонаучни съждения и фундаментални прозрения не се извършва (като едно време) в Ганковото кафене, а из статусите във Facebook. Фобите надават истеричен вой как трети март не е никакъв повод за радост, защото миризливият руски ботуш е разтрогнал нашето прекрасно и благоденствено съжителство с турците, „присъстващи“ на Балканите кротко и мирно, почти неосезаемо. Филите контрират с възторжена панславянска апологетика на вечната дружба с матушка Рус, като не пропускат да споделят колко хубаво е било по Живково време, когато имало работа дори за най-големите тъпанари и тиквеници, а киселото мляко от истински бацил било само 23 стотинки. Те упорито влагат надеждите си във фигуранта Орешарски и мутиращата във все по-уродливи и човеко ненавистни форми и издънки партия майка, която носи отговорността за антиутопията, съпътстваща нашия живот през последните 25 години.

Несъмнено тази година настроенията ще бъдат още по-крайни и изострени вследствие на събитията в Украйна. Съседите ни, вдигнали се на дръзновен бунт в името на митичните европейски ценности, ще трябва да изгладуват свободата си. В рамките на три дни от поемането на властта, новосформираното правителство с хирургическа точност успя да изчисли, че за модернизацията, реформирането и асоциирането на Украйна с Европейския Съюз, са необходими 35 милиарда долара. Отговорът на Международния валутен фонд (в пълно съзвучие с великденските пости) постанови строго въздържание от публично искане на финансова помощ. Междувременно, ако копнее да възстанови уронвания в продължение на години руски престиж, Путин би трябвало да преосмисли асоциирането си с хора, които серат върху тронове с лъвски глави на облегалките вместо клозети (за справка – широко тиражираната златна тоалетна в палата на екс-президента Янукович)

Филите и фобите в България са обладани от самоусещането за просветителската и месианска роля, която изпълняват. Духовната им кърма е острото противопоставяне от времето на Желязната завеса и те настойчиво изграждат образа на източната или западните велики сили като на вездесъщи и безгрешни кумири, жадни за безпрекословното ни упование. Но отвъд лъскавата маркетингова опаковка, поддържана от лавинообразен поток медийни манипулации и опорни точки, голямата международна политика не се ръководи от сантименти, а сурови и пресметливо анализирани геостратегически интереси.

Проводник на тези интереси, както в България, така и в Украйна, са грижливо отглежданите и наторявани като стайни азалии престъпно-олигархичните структури, които концентрират цялата икономическа и политическа власт. Самите те (за разлика от простодушните фили и фоби) често се оказват нелоялни и повратливи партньори. Ето защо от една страна името на Цветан Василев се свързва с движението на руски капитали в България, а от друга бившият главнокомандващ на натовските сили в Европа – генерал Уесли Кларк – е първа кипра на учредяването на „България без цензура“ и олигавен от възхищение, провъзгласява Бареков за „нов етап в българската демокрация“.

Какво тогава ни остава да честваме на днешната дата? Много е простичко, драги сънародници – трети март олицетворява усещането за промяна и обновление, пречистване. Трети март е символ на героизъм, подем и надежда. Трети март очертава границите на един неосъществен национален идеал, който е вдъхновявал и обединявал дедите ни. Радостта, упованието и страданието, както през цялата ни дълголетна история, вървят ръка за ръка в една трагикомична балканска пиеса, страниците на която всички ние изписваме ден по ден. По тези земи винаги ще има хора, които се наричат българи, единствено ако загърбим различията, омразата и противостоенето, единствено ако отстояваме справедливостта, морала, културата и вярата си. На тази светла дата нека вечният огън гори във вашите сърца!