Забравените златни анимации

Ще ви заведа на едно невероятно пътешествие, което ще събуди дълбоко погребани под тежестта на годините спомени. Пригответе се за среща със забравените герои и истории, които са ви съпътствали в детството! Поемете си дъх! Затегнете коланите! Обратното отброяване започва…

Линк към втората част…

15. Доктор Снагълс / Doctor Snuggles – 1979-1980

“Доктор Снагълс” е ексцентричен детски сериал, в който дърветата, къщите и ракетите са одушевени и не се срамуват да го показват при всеки възможен повод. Сюжетната линия се фокусира върху приключенията и странните изобретения на добродушния и вечно оптимистичен откривател доктор Снагълс. Като отрицание на възпитания и услужлив джентълмен се явява антагонистът в сериала – налудничавия магьосник – професор Емералд.

Любопитна подробност е, че два от общо тринадесетте епизода са написани в съавторство с именития Дъглас Адамс успоредно с работата му по “Пътеводител на галактическия стопаджия”.

14. Смехораните / Monchhichis – 1983

Първоизточникът на смехораните са гушкавите японски кукли monchhichi и аниме сериалът “Monchhichi Twins”, стартирал през 1980-а. В България сме гледали само тринадесетте епизода на американската адаптация, произведена през 1983-а.

Маймуноподобните смехорани водят идиличен живот в страната Смехорания сред короните на огромни дървета, които се извисяват високо в облаците. Проблеми им създават най-вече обитателите на Мърморания – сръдльовците, които ги бомбардират с шушулки от летящата си галера. Техният страховит лидер Хорг иска да прати малките обичливи същества в подземните си мини. Смехораните разчитат на закрилата на стария си склерозен магьосник Уизар (името е проява на необикновена липса на фантазия). Той ги наставлява във всяко важно решение, а когато обстоятелствата изискват, ги изпраща на различни мисии и пътешествия из непознати земи.

13. Инч Хай частен детектив / Inch High, Private Eye – 1973-1974

Който развълнувано е следял Кеворкян по “Всяка неделя”, само за да не изпусне поредния епизод на “Пинко розовата пантера”, сигурно с не по-малко напрежение е очаквал също толкова мустакатия му колега Гарелов да обяви края на “Панорама”. Веднъж седмично ми беше разрешено да остана буден до толкова късно, защото само тогава излъчваха филмчето за големия малък детектив Инч Хай.

Сериалът е произведен от легендарното студио на все още живите по онова време аниматори и продуценти Уилям Хана и Джоузеф Барбара.

Вследствие употребата на секретна формула, гениалният детектив е висок само един инч, но малкият ръст не му пречи умело да се разправя с подлите престъпници. Племенницата му Лори, нейният глуповат мускулест приятел Гейтър и страхливото им куче са постоянните спътници на Инч в опасните му разследвания, възложени от детективската агенция на вездесъщия мистър Финкертон.

12. Диплодоните / Diplodos – 1987-1988

Диплодоните са симпатични разноцветни същества, подобни на плюшени динозаври. Родната им планета Дипло се намира в четвъртото измерение и е планета близнак на Земята. Според сложната астрофизична концепция на филмчето всеки необикновен феномен, който сполети Земята, се отразява и на Дипло. Великият магьосник – затворен на Дипло чародей с опустошителна мощ, от когото ни показват само две сияещи в мрака очни цепки и вечно недоволен глас – изпраща дебелия брониран Сантос и банда грозни малоумни извънземни да предизвикат катаклизъм на Земята, чието отражение на Дипло, ще му помогне да се освободи от плен. За да спрат подривната дейност на Сантос, на помощ на Земята дотърчават пет диплодона. По-умело от веща мазмантия всеки от тях може да прави някакъв специален трик с устата, зъбите или съответно клюна си, поради което се наричат Диплотиксо, Диплоскоба, Диплоножица и т.н.

На Земята диплодоните се сприятеляват с две дечица: смелата напориста и любопитна Жан и плахия срамежлив Пиер.

11. Мишел Ваян / Michel Vaillant – 1990

Анимацията за Мишел Ваян е закодирала манията по високите скорости дълбоко в подсъзнанието на младото поколение шофьори. Но сигурно малко от вас знаят как започва всичко. Докато през далечната 1957-а в България изгрява звездата на Тодор Живков, а Вълко Червенков неохотно се оттегля от властта, в Белгия рисуват комикси. Именно тогава за първи път се появяват историите за френския пилот Мишел Ваян, които бързо след това добиват небивала популярност. Те служат за вдъхновение на автомобилни състезатели от ранга на Ален Прост и за основа на едноименния американско-френски анимационен сериал, по който точат лиги и българските дечица. Формулата за успех е проста: “бързи и яростни”.

10. Енотът Беноа / The Raccoons / Les Amis Ratons – 1985-1991

Филмчето е канадско. Оригиналните езици са английски и френски като имената на някои от героите се различават в двете версии. Както може да се очаква за тогавашния период, в България е преведена френската версия.

Действието се развива във Вечнозелената гора, където живее Беноа – щур енот с добра душа и голяма буква “Б” извезана на пуловера. С помощта на верните си приятели (млада влюбена двойка еноти, голямо и малко овчарско куче) той осуетява непрекъснатите домогвания на баснословно богатия индустриалец и акционер Сирил Риктюз към девствената природа. Сирил е намръщен и сприхав розов мравояд с няколко златни зъба и вечно затъкната в устата пура. Любимото му занимание е да брои парите в трезора си. За изпълнението на своите сложни схеми и кроежи той разчита на многобройните си работници, охранители и шпиони. Като най-верни негови служители обаче се открояват три еднакви прасета, две от които се казват “Лойд”. Синът на Сирил – Седрик е добър приятел на Беноа. Той е срамежлив и нерешителен, а властолюбието на алчния бизнесмен му е чуждо и непривично. В течение на сериала характерите и отношенията между баща и син постепенно се развиват, като дори се стига дотам Сирил да демонстрира спорадични прояви на благородство.

9. Старком / Starcom: The U.S. Space Force – 1987

Сериалчето се опитва да запали интереса на младите американци към космическата програма на НАСА, но основната му цел е да удари рамо на франчайз от популярни в Европа и Азия играчки, които не се представят толкова добре на пазара в САЩ. След едва 13 епизода “Старком” приключва, но качеството на анимацията и екшъна остава много високо дори за днешните стандарти.

За съжаление историята не блести с особена оригиналност: Император Дарк се опитва да завладее космоса с помощта на огромната си армия от роботи. На пътя му застават американските пилоти асове от Старком. За сметка на това, дизайнът на различните изстребители, космически станции и всъдеходи е впечатляващ и предлага много възможности за динамични преследвания и сражения по въздух и земя

В България филмчето е преведено от френски и музиката на интрото е толкова по-добра от оригинала, колкото въобще е възможно:

8. Капитан Планета и планетяните / Captain Planet and the Planeteers – 1990-1996

Подозирам, че в този случай историята е добре позната на всеки. Духът на Земята – Гая събира екип от природозащитници тийнейджъри, като им дава по един пръстен със специална сила. Квами от Африка получава контрол над земята, Уийлър от Северна Америка се превръща в пиромана на групата, Ленка от СССР/Русия обуздава вятъра, Ги от Азия подчинява водата, а Ма Ти от Южна Америка се сдобива с уж най-ценната сила – тази на сърцето. Още като деца обаче всички знаехме, че пръстенът на Ма Ти е мега лейм. За съжаление сред планетяните липсва представител на Европейския съюз – някой Пиер, Микеле или Гюнтер. Присъствието на корав, тъмен български субект с името Сотир, Съботин или Онуфрий също можеше да вдигне рейтингите до небесата.

Когато сгазят лука (обикновено в края на епизода), планетяните обединяват силите на своите пръстени и пред тях се материализира Капитан Планета в пъстрите си като от Прайд одежди. След като нашамарва и праща в трудововъзпитателно общежитие съответния урод-мегаломан, тровещ природата, капитанът изнася нравоучителна лекция в стил “не изхвърляйте дамските си превръзки през прозореца”. Съседката ми в Студентски град явно не беше гледала “Капитан Планета”.

7. Инспектор Гаджет / Inspector Gadget – 1983-1986

Гаджет е несръчен и глуповат детектив, в чието бионично тяло са внедрени множество помощни устройства, които той контролира с гласови команди. Независимо, че може да извади от шапката си хеликоптерна перка, перископ, бинокъл, телефон, чадър или допълнителна механична ръка, той остава все така неадекватен и неспособен да се грижи за себе си. От тъпотията на инспектора се възползва архиврагът му доктор Клоу, като при всеки сгоден момент поставя Гаджет в смъртна опасност. За проблемите му инкогнито се грижи неговата съобразителна племенница Пени и кучето им Брейн. Пени разполага с компютър, който играе ролята на deus ex machina в сериалчето. Чрез него тя е способна да придобие контрол върху всяка технология на врага и да я обърне срещу него или да я накара да се саморазруши. Кучето пък непрекъснато се маскира и следи Гаджет, за да го предпазва от безбройните капани, които агентите на доктора залагат на всяка крачка. Анимацията има златна формула, няколко елемента от която никога не омръзват на зрителя:
– страхотната динамична музика.
– шефът на Гаджет, който се появява в началото на всеки епизод, за да му предаде тайно послание с поредната мисия. Съобщението е написано на лист хартия, който веднъж прочетен, се самоунищожава. Всеки път Гаджет нехайно подхвърля бележката на дегизирания си началник, който обикновено си подава главата от пощенска кутия, чекмедже или саксия на фикус. Последва злополучен взрив.
– на края на всяка серия, за ужас на грозната си котка, доктор Клоу удря с облечения си в метална ръкавица юмрук и се заканва със зловещ глас:
– Ну зайец… ну погоди!
Е добре де, това беше шега. Всъщност извиква:
– Ще те пипна следващия път, Гаджет! СЛЕДВАЩИЯ път!

6. Вълшебната корона / La Corona Magica – 1989

“Вълшебната корона” е испанска космическа опера за деца. Мирната планетата Бригабор в системата на Двойното слънце е управлявана от крал Бригал и синът му принц Залк. Великият магьосник на кралството Рахман е пазител на вълшебната корона – мистериозен артефакт с невероятна мощ. Идун – императрица на Изгубената планета – копнее да се домогне до силата на короната, за да разпростре властта си над цялата галактика. Втори в командването и дясна ръка на Идун е великият везир Зохак – грозен беззъб старец с голям нос, рунтави вежди и монокъл на лявото око. За домашен любимец императрицата си е избрала огромен огнедишащ дракон на име Баларк. Анимацията се откроява с интелигентно замислена, многопластова и разнообразна история, в която има богата палитра от герои, необикновени чуждоземни създания, пътешествия сред непознати планети и космически битки.

5. Мариан Първата / Marianne Premiere – 1990

Действието се развива в края на XVIII в. След дълго пътешествие в Новите земи, красивата девойка Мариан Фламбел прекосява Атлантика и се завръща във френското пристанище Ла Рошел, за да открие, че родителите ѝ са изчезнали по време на ожесточените сблъсъци между републиканци и роялисти, съпътстващи избухването на Френската революция. Заедно с чичо Жак и верните си спътници трапера Джон и индианеца-хурон Синята Лисица, които домъква от Америка, Мариан трябва да открие родителите си и огромно съкровище, поверено на баща ѝ от представители на френската емиграция. Макар и показани като за деца, превратностите във Франция през онези смутни времена, не подминават Мариан и тя се забърква в безброй приключения, преследвания, интриги, тайни мисии и шпионски игри, от които винаги се измъква невредима с помощта на своите спътници и наследените от баща си изкусни умения на фехтовач. Сред многото достойнства на първата ми несподелена любов – Мариан може да се спомене и страхотното ѝ дупе.

4. Приключенията на мечето Ръкспин / The Adventures Of Teddy Ruxpin – 1987

Може би не знаете, че изходният материал за сериала идва от популярната за времето си в Щатите роботизирана играчка мечо Ръкспин. Тя разказва истории за необикновените си приключения в страната Гръндо, пее песнички и мърда уста и очички в уникален синхрон със звуците, които издава. Анимацията взаимства и развива света от аудиокасетите и книжките, като добавя истинска палитра от необикновени същества, всеотдайни герои и далеч по-култови и незабравими злодеи.

Историята проследява преживяванията на “добряците” мечо Ръкспин, осмокрачкото Гръби и изследователя Нютън Гимик, които в търсене на съкровището на Гръндо, откриват шест магически кристала с различни чудодейни сили. За могъществото на кристалите точи лиги и Върховният тиранин Куелър – председател на Организацията на Чудовищата и Злодеите (ОЧЗ), който не пести усилия в скверните си стремежи за господство над цяло Гръндо.

Сигурно смътно си спомняте летящия кораб на нашите герои и напрегнатите въздушни преследвания с жълтите самолетчета на гатангите, обитаващи Неоткриваемия град. Най-незабравими обаче остават персонажите на некадърния злодей Туиг и неговия саркастичен помощник Елби – подскачащо червено създание без ръце и с голям крив рог на главата. Туиг мечтае да го приемат за член на ОЧЗ и често обстрелва къщата на Гимик с оръдие от върха на грозната си паянтова кула. Тъй като никога не уцелва, на гюлетата му с едри черни букви е изписано: “Върни на Туиг”.

3. Приключенията на гумените мечета / Disney’s Adventures of the Gummi Bears – 1985-1991

Още с появата си “Часът на Дисни” преобръща представите за анимация на българските деца. “Патешките истории”, “Спасителният отряд на Чип и Дейл” и “Капитан Балу” са стахотни поредици, но за мен върха на сладоледа си остават “Гумените мечета”.

Прогонен от човешката алчност и жажда за власт, народът на гумените мечета отплавал в странство. Последните шест от тях обитават тайно убежище под земята и се опитват да възстановят изгубените постижения на своята древна цивилизация. Вълшебната отвара, която приготвят, ги прави по-скокливи от Стефка Костадинова и това често ги спасява от преселдвачи и зложеалтели. А такива разбира се не лиспват. На първо място това е херцогът-изгнаник Трън, който има войска от чудовища. Както всеки себеуважаващ се анимационен злодей и Трън има своя дясна ръка – малкото чудовище Мазнислав или галено “Мазньо”.

2. Конан / Conan the Adventurer – 1992-1993

В началото на деветдесетте излиза анимационна поредица за Конан Варварина, която по безобразен начин унизява всички игрални екранизации за мускулестия кимериец. Въпреки, че не показва цици, а от посечените врагове не шурти кръв, гной и лимфа, версията за деца от 92-а съумява да е много по-динамична и вълнуваща от всички останали, които проявяват явни признаци на творческа лоботомия.

Звездният метал от разбили се на земята метеорити е по-ценен от злато. Той разкрива истинските лица на хората-змии и има свойството да ги праща в измерението на техния чудовищен бог Сет. Чародеят Рат-Амон е лидер на култа към Сет. Когато построи седем пирамиди с дискове от звезден метал на върха, Рат-Амон ще отвори портал през измеренията и богът му ще се върне, за да зароби цялото човечество. Основната цел на Конан е да развали магията над своите вкаменени от Рат-Амон родители и да спре апокалипсиса, който би настъпил ако Сет намери път към Земята. Верни приятели споделят приключенията на Конан като във всеки епизод той е придружаван от един или няколко от тях. С изключение на секса и цензурираното, или умело замаскирано заради детската аудитория, насилие всички останали класически фентъзи атрибути са налице: вълшебни артефакти, могъщи магьосници, страховити воини, портали към други измерения, всевъзможни по големина, уродливост и брой на пипалата чудовища, древни гробници, живи скелети и какво ли още не…

1. Тайнствените златни градове / Les Mystérieuses Cités d’or – 1982-1983

Историята, героите, музиката и цялостното въздействие на френско-японското аниме слага в малкия си джоб повечето от днешните детски телевизионни програми. Сюжетът проследява приключенията на три деца: сираците Естебан, Зия и Тао – последния оцелял наследник на великата древна цивилизация Хива. В началото на XVI в. те кръстосват Америките в търсене на седемте мистчни златни града и истината за своя произход. Техни спътници са опитният навигатор и воин Мендоса и страхливите калпави моряци Санчо и Педро, чиито кухи кратуни преливат от мечти за несметни богатства.

По дългия си път из двете Америки групата катери труднодостъпни планински вериги и кратери на вулкани, промъква се в тайни пещери и светилища, прекосява савани, джунгли и пустни. Приближавайки Златния град, героите се натъкват на забележителни, задвижвани от слънцето, технологии, оцелели след краха на Хива като кораба Соларис и летящия златен кондор. Пътешествениците срещат племената на инките, маите и амазонките, многократно се сблъскват с враждебните и алчни испански завоеватели и попадат на зловещата умираща раса на олмеките, която цели да избави себе си, поробвайки света.

И ако носталгията вече ви е обзела неудържимо, имам НОВИНА за вас. 30 години по-късно, през септември 2012, сериалът се завръща на екран, а действието се пренася в Азия, където Естебан и компания ще търсят останалите шест златни града.