ВОЛЕНът НА НАШЕТО НЕДОВОЛСТВО

Volen Siderov

Благодаря ти, Волене! Легендарен си, човече! Неуморен си като тиранозавър на амфети, нагъл като циганин с празна туба за бензин и морален като зелена еуглена. Ти винаги си в центъра на вниманието. Мек си като пластелин и сменяш формата си по-изкусно от татко Барба.

Неотдавна беше яростен националист и нападаше джамии, а после напрегна мишци като истински Атлас и до сетни сили крепи правителството на Местан и Станишев, които страстно се целуваха край входа на Борисовата градина. Твърдеше, че управляващото мнозинство трябва да те гледа като стайно цвете и Орешарски жадно дишаше кислорода, отделил се от крехките ти зелени листа. А междувременно цяла София беше осеяна с лика ти. Човек не можеше да отиде да купи кисело мляко и зарзават от хипермаркета на някоя империалистическа верига (ощетяваща всичко българско и родно), без образа ти, покорил от край до край стената на близкия панелен блок, да го наблюдава с напрегната вежда. Шофьор не можеше да вдигне глава от кормилото, без да бъде заслепен от белоснежната ти коса, озарила всеки втори билборд от Цариградско шосе до Меден Рудник в Бургас.

Изявяваш се като русофил номер 1 на републиката, а няколко години по-рано беше най-перестият и гласовит папагал на протестите срещу посещението на Путин в България. Да се ровим ли в купчината мръсни гащи и чорапи на по-далечното минало? В зората на демокрацията “освобождаваше Альоша от наряд“, а сега кандидатът ти за кмет с поглед на кривоглед сокол и шапка на Чегевара, връща комунизма в Коиловци.

Отървал си казармата заради “трайни рефракционни аномалии над 10 диоптъра и на двете очи”, а когато се напи, хукна да налиташ на студентите от НАТФИЗ с кордон полиция и банда дебеловрати гамени. Ми не е яко, пич! Но е адски увлекателно как някакъв герой те бушони пред цяла България, независимо дали просто му е писнало от съществуването ти, или си му дал 20 лева, а той се е престарал и те е ударил за 50. Междувременно разреваната Деница се опитва да те прибере, за да си изпиеш хапчетата. А в цялата суматоха министърът на вътрешните работи – клетата Бъчварова – с нейната разрошена от хладкия есенен вятър коса и ерудирана дикция се поти пред камерите, защото самата тя още не е сигурна дали са те извели, задържали, арестували или поканили на разпит.

Ти наистина си звезда, която озари с ослепителната си светлина цялата галактика и всички други небесни тела изглеждат тъмни, изкорубени и кухи. Дори арената Армеец на смъртта.

В материала са цитирани новина, публикувана в http://dariknews.bg/ през 2008 г, статия на http://www.webcafe.bg/ и е използвана снимка от http://www.novini.bg/