Сценарии

Напоследък ме е обзело желание да творя. Непрекъснато щрихирам герои, светове и истории. Искам да ги споделя с вас, преди главата ми да експлодира. Не знам дали ще се превърнат в сценарии за комикси или филми, разкази, повести или романи. А може би просто ще си останат искрици фантазия, които за миг ще озарят нечие съзнание, след което ще угаснат, изтлявайки с тънка димна следа. В “ЕООД ЛАМЯ” съм си направил приятелска шега, използвайки имената на хора, с които съм работил, а за “Монетата”, както обикновено, трябва да благодаря на Евгени… 

Ако нещо много ви допадне и сте художник на комикси или, не дай боже, известен холивудски режисьор – пишете ми 🙂

Марин Трошанов
12 Януари 2014-а
София

Writer

 

Работно заглавие: ЕООД „ЛАМЯ“
Жанр: фантастична екшън комедия

На Станимир Гелев – учредителят на ЕООД „ЛАМЯ“ (Ловец на Аномалии и Мистериозни Явления) никак не му е лесно. Той е човекът в София, когото търсят щом лепкави пипала завлекат разсеян рибар към дъното на езерото в ж.к. „Дружба“, или когато древно източно проклятие споходи собствениците на кварталния китайски ресторант, или пък ако, не дай си Боже, страховит грамаден звяр с косми, твърди и остри като шевни игли, изскочи от подземните тунели, опасващи града, и налети на двойка влюбени, имащи неблагоразумието да разхождат кучето си в Южния парк късно нощем.
Трудно му е да се оправя и с младата си своенравна асистентка Лина, която учи безумната специалност културология и винаги се оплаква, че няма пари или не „мели брашно“ с поредното си гадже. След като майка ѝ е починала, а баща ѝ всяка вечер се прибира залитащ и вонящ на евтина ракия, Лина си е наумила, че Станимир е най-близкото, което има до семейство и трябва на всяка цена да помогне на ексцентричния сприхав ерген да се задоми.
На всичкото отгоре за първи път, откакто се помни, Станимир трябва да се бори с конкуренция в бранша. Допотопните методи в практикуването на скромния му занаят не могат да се сравняват с най-модерните технологии за анализ и засичане на електромагнитни смущения, с които си служи новото „Бюро за ликвидиране на паранормални елементи“, създадено от подлия Евгений Стайков – архивраг на Гелев още от ученическите години. Благодарение на солидните му министерски връзки дружеството на Стайков се ползва с финансиране от еврофондовете за подпомагане на малкия и среден бизнес, а освен на екипа си от професионалисти, той може да разчита и на двама учени от БАН, чиито нетрадиционни експерименти биват отхвърлени от ортодоксалните светила в науката.

Уповавайки се единствено на себе си и емоционално нестабилната Лина, Станимир трябва не само да разреши един куп мистерии, като спаси София, а може би и света, но и да натика вечния си конкурент (с мазната му самодоволна усмивка) там, където му е мястото.

ЕООД "ЛАМЯ"

 

Работно заглавие: ОТКРАДНАТАТА ПЛАНЕТА
Жанр: фантастика, приключение, драма

В атмосферата на планетата Земя внезапно изплува и започва бавно да се снишава колосален обект с променливи очертания и стотици хиляди движещи се и пулсиращи израстъци, които напомнят пипалата на космополитен жив организъм. Под сянката на извънземния гост вълна от безконтролна паника залива света, започват високопоставени дипломатически совалки и отчаяни опити за осъществяване на разумна връзка, ракетни установки се фиксират в предполагаемата заплаха, а самолетите на военновъздушните сили от десетки държави кръстосват небесата в очакване на заповеди. Изведнъж създанието изпуска дъжд от милиони красноцветни, реещи се и подмятани от вятъра спори, след което, подложено на масиран ракетен обстрел, изчезва също така внезапно, както се е появило. Наблюдателите отдолу стават свидетели на най-разкошния и епохален спектакъл, който завинаги ще промени лицето на земята, във вида, в който го познаваме. Докато доброволни отряди и армейски части, снабдени с модерна екипировка и подпомагани от високопроходими военни машини правят опити да съберат и предоставят за анализ колкото се може повече от извънземните семена, при първите дъждове настъпват чудовищни трансформации. В рамките на минути изникват и се развиват огромни растения, които задушават и ликвидират земната флора около себе си, а необикновени хищни и жадни за кръв същества изпълзяват от земята…

 Alien World 1

години по късно…

Смазано от нови смъртоносни вируси и забавило доскоро стихийния си научнотехнически прогрес, човечеството влага повечето си ресурси в целенасочени опити да ограничи всепоглъщащата иноземна зараза в зони, опасани с гигантски стени. Отвъд тях не се допуска друго освен тежковъоръжени военни комвои, пренасящи ценни материали и провизии от първа необходимост. Политическата карта на света се е променила като отразява нарояването на малки и по-големи все още населени с хора територии.

Джей Сторм е един от обитателите на градче, в прегръдката на враждебния извънземен свят отвъд бетонните ограждения. Когато няколко поредни месеца комвоите не пристигат, за да доставят храна и лекарства, зимата неумолимо настъпва, а детето му се разболява, той трябва да реши дали не е време да организира спасителна група, която да прекоси забранената зона в търсене на помощ и спасение.

А в момент, когато глобалните катаклизми зачестяват и оцеляването на човечеството в собствения му дом виси на косъм, учени, анализатори, лидери на военни режими и глави на привременни правителства, обсъждат дали извънземната зараза не прониква към самата сърцевина на планетата, за да я превърне от гостоприемник в дрейфуващ из космическите измерения паразит като онзи, появил се в атмосферата на Земята преди години.

Alien World 2

 

Работно заглавие: СТЕНАТА НА КРАЯ НА СВЕТА
Жанр: фентъзи

Малкото, далчено кралство Валан Диел е известно по целия широк свят. То граничи с Нищото…

Сякаш в незапомнени времена божествена ръка, стискаща огромни ножици, е отрязала самата тъкан на света, там където Вдовишкия полуостров впива скалистата си гръд дълбоко в Мъгливото море. Отвъд границата, по суша и вода, е само гъстият, непрогледен мрак на Нищото. Хората, които се осмелят на навлязат в Нищото, биват погубени, а легендата шепне, че душите им се лутат навеки сред тъмата в агония и ужас. Корабите, чиито капитани са достатъчно безразсъдни, за да ги поведат към водите на Нищото, изчезват и нито отломка от палубата или мачтите, нито счупено гребло, ни парче платно или труп на удавен моряк се връщат, носени по вълните, за да подскажат каква страшна съдба ги е сполетяла.

Но Нищото не остава безмълвно. Истерични писъци и сподавени стонове огласят непроницаемия мрак. Зовът на невидими древни създания долита от дълбокото му черно гърло, отеква сред околните скали и заглъхва като монотонен шепот над разчорлените от вятъра зелени поля.

Понякога зли същества внезапно нахлуват във видимия свят от глъбините на Нищото. Призраци се реят в нощното небе, разперили парцаливи ръце, докато се разпаднат и разтворят в тръпнещия въздух; архаични птици прелитат с див крясък над близките градчета, докато кралската стража ги издебне, кацнали върху покрива на висока камбанария и ги наниже като игленици с отровни стрели; многокраки, паякоподобни твари изпълзяват в полунощ, за да смучат кръв и топли вътрешности, докато бъдат приклещени и изгорени в някой стар, полуразбит хамбар.

Древна стена с високи кули опасва от край до край Вдовишкия полуостров като маркира границата с Нищото. Службата на стената „в защита на кралството и целия всемир“ трае 15 години, след което заслужилите ветерани получават щедра пенсия и почести до края на дните си. Само че едва един на всеки петима оцелява, за да им се наслади.

Арил Палард е един от отличниците в кралската военна академия. Вместо да се запише в личната гвардия на Негово Величество Маламир IV-и, той последва жената, която обича към Стената на ръба на света. Там ще трябва да се пребори за любовта си, да преоткрие значението на думата „дълг“ и най-вече да оцелее…

Wall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Работно заглавие: МОНЕТАТА
Жанр: фантастична екшън комедия

Като много от момчетата на своята възраст, високият слаб самотник и аутсайдер Алекс се вълнува от няколко неща: как да накара момичето, което харесва, да му обърне поне малко внимание, как веднъж завинаги да се отърве от бандата побойници, които превръщат училищния му живот в истински ад и как да победи могъщия Владетел на немъртвите в любимата си компютърна игра. Докато се крие от бандата нехранимайковци в двора на изоставена старинна къща, той се натъква на древна монета. Разбира се, ако това беше най-обикновена монета, сигурно въобще нямаше да ви разказвам подобна история. Монетата, обаче, се оказва по-древна и от сухия, покрит с листа фонтан, откъдето момчето я изважда, и от обгърнатата в прегръдка от бръшлян стара къща.

Монетата е артефакт, останал от напреднала космическа цивилизация, чиито представители изграждат цели светове със силата на мисълта си. Алекс не може да разбере нито защо момичето на неговите мечти изведнъж е лудо влюбено в него, нито откъде намира силата да унижи и вкара в болницата побойниците, които са го тормозили години наред, а още по малко как Владетелят на немъртвите вече не просто обитава компютърната му игра, а се е появил в местното гробище и надига армия от зли и отмъстителни мъртъвци, за да заличи човешкия род.

Lich King

Подобно на вълшебните галоши от приказката на Андерсен и единственият пръстен от сагата на Толкин, и монетата обича да сменя притежателите си. Скоро играчките на малката сестричка на Алекс оживяват, а след тях и „чудовището под леглото“ подава ужасните си пипала. Дали когато монетата се появи в дланите на голямата му сестра, самият вампир Едуард (според нея – най-красивият мъж на планетата) няма да се появи с букет от 101 червени рози? А какво ли ще стане, когато монетата попадне в ръцета на някой възрастен…

Coin